Keizersgracht 285 - 291

Keizersgracht 285 - 287 1900 Afbraak-te huur Telegraaf 29-03-1900

De aanbesteding voor de afbraak van de twee huizen Keizersgracht 285 - 287 en tevens de aankondiging dat de nieuwe kantoorruimte te huur is. Uit de Telegraaf 29 maart 1900.

C.G.A. Corvey Papiergroothandel N.V.

Binnenkant 47

 

Keizersgracht 24

 

Keizersgracht 289-291 tab C.G.A. Corvey

 

De papiergroothandel is opgericht in 1868 door Carl Gustav Adolph Corvey[1836-1890 ] die geboren is in Bentheim en huwt op 15 september 1874 met Franziska Mathilde Auguste Neubourg[*1842] in Blomberg, Noordrijn-Westfalen. Carl overlijdt op 16 november 1890 al op 54 jarige leeftijd. Ze zijn dan net, augustus 1890, op Binnenkant 47 komen wonen en waar ook kantoor wordt gehouden. Ze hebben een kind, Carl Hermann Eberhard Corvey[*1876], maar de zaak wordt in 1903 voortgezet door de procuratiehouder Albertus Gerardus Kok[†1928].

De zoon, Carl, is vooral actief op het gebied van sprotverslaggeving, o.a. bij de Telegraaf en is later gestart met het blad “wielerniews” dat uitgegeven wordt door A. van Oosterzee. Later wordt Carl Corvey alias van Frans van Erlevoordt hoofdredacteur van het populaire blad “het Leven, geïllustreerd”. Hij is ook voorzitter van de Amsterdamse Kunstkring, maar is al op 47 jarige leeftijd overleden.

 

In juni 1893 verhuist het bedrijf naar Keizersgracht 24 en het gaat goed want het heeft dan ook al een telefoonaansluiting, nr 585 van Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij. Het bedrijf is er dus erg vroeg bij. Volgens een advertentie in de Telegraaf leveren zij het papier voor deze krant. Het bedrijf groeit blijkbaar voorspoedig en ze kopen eind 1899 Keizersgracht 285-287 waar er door A.L. van Gendt en Zonen een nieuw pakhuis voor het papier neergezet. De kantoorruimte in het voorhuis is ook voor de verhuur bedoeld met langjarige huurcontracten. Dat staat in de advertentie van A.L. van Gendt. Achter het voorhuis komt de stevig gebouwde papieropslag te staan. De rest van de tuin wordt gevuld met een een etage hoge werkplaats. De kantoorruimte aan de voorzijde, wordt deels of geheel gebruikt door het blad “Het Leven”, ze zitten er al in 1909.

Tweede pand van architect K.P. Tholens

Maar het gaat goed en in 1912 worden de naast gelegen panden, Keizersgracht 289-291, opgekocht om er een tweede magazijn en een kantoor neer te zetten. Het aanbestede kantoorgebouw wordt gebouwd voor rekening van C.G.A. Corvey en de architect is nu K.P. Tholens. Het werk gaat ƒ 22.430,- kosten en wordt uitgevoerd door Ertzen en Meyer. Er wordt een tweede, vergelijkbare pand naast gebouwd. Daar blijft het bedrijf tot in de jaren 70 van de vorige eeuw gevestigd. In 1970 wordt C.G.A. Corvey door Scaldia overgenomen en verhuist daarna naar Nijmegen, de thuisbasis van Scaldia. De gebouwen van C.G.A. Corvey worden kort daarna, augustus 1973 afgebroken.

 

Het model voor den uitgever

Het tijdschrift gaat van start in 1936 en wordt op onregelmatige basis  uitgegeven. De modellen hebben tot doel de klanten (uitgevers) de mogelijkheden te tonen van het beschikbare papier. De typografie wordt geheel verzorgd door Johan H. van Eikeren en hij kiest ook de teksten, veelal van bekende auteurs, en is verantwoordelijk voor veel van de vertalingen, die hij immer signeerde met zijn pseudoniem A. Nonymus. De reeks valt op door de grote zorgvuldigheid waarmee de teksten waren gekozen en veelal betreft het bekende auteurs. In 1943, bij het 75 jarige bestaan van de Papiergroothandel Corvey wordt een nummer uitgegeven met het Nieuw Nederlandsch Lied van Anton van Duinkerken in een oplage van 200 stuks. Het is gezet met de Perpetua-letter en gedrukt in blauw en zwart en het een gedicht uit 'Ons volk'.

Rond 1963 worden er naast deze serie ook deeltjes uitgegeven als: Een Corvey Model; na 1964 hebben alle deeltjes deze naam. De reeks stopte na het plotselinge overlijden van Van Eikeren in 1969, uit eerbied voor de persoon.

In 1970 wordt Corvey overgenomen door Scaldia Papier in Nijmegen. In het voorjaar 1983 is er van 14 april tot 21 mei in het Museum Meermanno een (bijna) complete reeks modellen tentoongesteld. De catalogus daarvoor, samengesteld door Huib van Krimpen, is het begin van een nieuwe reeks Scaldia-modellen, die in samenwerking met Uitgeverij Impress bv. te Utrecht zijn geproduceerd en uitgegeven. Van deze vervolg-reeks verschijnen tussen 1983 en 1985 vijf nummers. Daarna stopt deze reeks definitief.

Keizersgracht 285 boek 1 UBL

De voorpagina van het boekje "Het model voor den uitgever" uitgegeven ter gelegenheid van de 75e verjaardag van C.G.A. Corvey Papiergroothandel in 1943, Universitaire Bibliotheken Leiden.

De inleiding door Johan van Eikeren, van het boekje "Het model voor den uitgever" uitgegeven ter gelegenheid van de 75e verjaardag van C.G.A. Corvey Papiergroothandel in 1943, Universitaire Bibliotheken Leiden.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.